EEN INDRUKWEKKEND OPTREDEN IN HONGKONG, MAAR ZONDER BELONING

Hongkong, 10 maart 2019

Het leek erop dat de vijfde race van het ABB FIA Formule E-kampioenschap 2018/2019 de eerste natte race in de geschiedenis van deze tegenover de haven van Hongkong gehouden ePrix zou worden.


Regenbuien zorgden ervoor dat het Chinese circuit spekglad was tijdens de testritten en kwalificaties. De allebei in groep 2 ingedeelde rijders van DS TECHEETAH haalden verschillende resultaten voor de opstelling op de grid. André Lotterer kwalificeerde voor de Super Pole, terwijl Jean-Éric Vergne zijn snelste ronde eindigde met een spin. In tegenstelling tot vorig jaar lukte het hem deze keer niet om toch nog de polepositie te pakken. Door de rodevlagsituatie kon hij een goede tijd vergeten en moest hij zich tevredenstellen met een negende positie op de grid. André Lotterer toonde zich competitief in de Super Pole en veroverde de derde startpositie.

DS TECHEETAH in Hong Kong

Aan het begin van de race gebruikte André Lotterer de ATTACK MODE om een plaats op te schuiven en vervolgens de leiding te pakken. Jean-Éric Vergne leverde strijd in het midden van het veld en raakte betrokken bij twee ongelukken. André Lotterer op zijn beurt reed 80% van de race aan de leiding en wist Sam Bird tot en met de voorlaatste ronde achter zich te houden. Maar door een te agressieve aanval van de Brit raakte de ophanging van de DS E-TENSE FE19 beschadigd, wat een lekke band veroorzaakte. Jean-Éric Vergne en André Lotterer reden uiteindelijk als 13e en 14e langs het zwart-wit geblokt.

 

Mark Preston, teamchef van DS Techeetah: "We balen allemaal voor André. Hij had de zege binnen handbereik en verdiende die ook. Sinds hij terug is bij DS TECHEETAH blinkt hij steeds sterker uit, wat hij al met verschillende podiumplaatsen heeft bewezen. Vandaag had hij zijn eerste zege in de wacht kunnen slepen. Hij heeft zich het hele weekend van zijn competitieve kant laten zien, met indrukwekkende rondetijden bij de tests en kwalificaties en een plek in de Super Pole.
De races zijn in tijden niet zo spannend geweest. André Lotterer kwam heel dicht bij de zege en Jean-Éric Vergne werd slachtoffer van agressieve manoeuvres. Jean-Éric had weer eens pech. Hij is ontzettend talentvol en dan is het heel frustrerend voor hem om niet in de voorste gelederen mee te kunnen strijden.


We moeten het ermee doen dat André aan de leiding heeft gereden en het potentieel van de DS E-TENSE FE19 op een nat circuit heeft kunnen laten zien. Met dat positieve gegeven kunnen we ons nu snel gaan concentreren op de ePrix van Sanya over twee weken, wat een prachtige race moet gaan worden."

Xavier Mestelan Pinon, directeur van DS Performance: "Ondanks het teleurstellende resultaat wil ik André toch feliciteren met zijn prestatie. Hij reed het hele weekend snel en verdiende zijn eerste Formule E-zege. We zijn natuurlijk ontzettend teleurgesteld over de afloop van de race. Door de lekke band die hij opliep door de aanrijding met Sam Bird, kon hij de zege vergeten. Dat was echt een koude douche voor het team, maar het blijft autosport. We moeten ons nu gaan richten op de volgende race in China, in Sanya."

DS TECHEETAH

Jean-Éric Vergne (nr. 25): "Alweer pech vandaag... ik baal echt voor André. Hij verdiende de zege in deze race en we hebben ook voor het team nog een belangrijke zege nodig. Alles wat vandaag maar tegen kon zitten, zat ook tegen. Veel meer valt er niet over te zeggen. We moeten deze race maar snel vergeten, en weer vooruitkijken. Met ons team zijn we er vastberaden over dat we gaan terugslaan in Sanya. Een thuisrace voor ons. We hopen dat we er een mooie wedstrijd van kunnen maken!"

 

André Lotterer (nr. 36): "Dit had een heel mooie dag moeten worden. In de laatste ronde reed Sam Bird mijn wielophanging en band kapot. Een niet bepaald sportieve actie waardoor wij geen enkel punt hebben kunnen scoren. De straf die Sam daarvoor heeft gekregen is een schrale troost, omdat die mij niets heeft opgeleverd. Daarmee krijg ik mijn eerste plaats niet terug. Positief is dat we de snelste ronde in de wedstrijd hebben geklokt en dat de DS E-TENSE FE19 competitief is. Ik kijk erg uit naar de ePrix van Sanya!"