Sam Bird schrijft een historische E-prix van Rome op zijn naam

Sam Bird heeft de allereerste Formule E-race in de straten van Rome op zijn naam geschreven.
Daarmee klimt DS Virgin Racing naar de tweede plaats in zowel het constructeurs- als het rijdersklassement. Het team werd aan het begin van de week gezegend door de paus.
Het is de zevende zege voor Sam Bird in 40 races in de Formule E. Burgemeester Virginia Raggi van Rome heeft onder toeziend oog van een enorme mensenmenigte de beker aan de winnaar uitgereikt.

Sam Bird heeft een historische zege geboekt bij de allereerste Formule E-race in de straten van Rome. Het is zijn zevende zege in deze discipline. Hiermee brengt hij zowel zichzelf als het DS Virgin Racing-team op de tweede plaats in het kampioenschap.


De Brit die al voor de veertigste keer voor hetzelfde team in een Formule E-race van start ging, wist tot aan de finish toe de aanvallende Lucas di Grassi van zich af te houden en nam de leiding in de race nadat de van polepositie vertrokken Felix Rosenqvist uitviel met een beschadigde achterwielophanging.


Voor een publiek van 30.000 toeschouwers liet Sam Bird zich op het Circuito Cittadino dell'EUR de hele dag van zijn snelste kant zien. Hij zette met zijn DSV-03 nr. 2 in beide vrije trainingen de tweede tijd neer en kwalificeerde zich vervolgens op de eerste rij van de grid.


"Eerlijk gezegd had ik niet verwacht op de hoogste trede van het podium te eindigen, gelet op de snelheid die Felix [Rosenqvist] liet zien", erkende de 31-jarige coureur die voorafgaand aan de race door de paus werd gezegend tijdens een speciaal door de Formule E georganiseerd evenement. "In de slotfase van de eerste stint wist ik wel bij hem in de buurt te komen, maar er zaten ook nog een paar snelle coureurs achter mij. Het is jammer voor Felix dat het in de tweede helft van de race zo voor hem moest aflopen, maar het leverde mij wel de leiding in de wedstrijd op. Daarna was het een kwestie van het hoofd koel houden en geen fouten maken. Het team heeft vandaag formidabel werk geleverd en we kijken enorm uit naar de race in Parijs over twee weken."


Voor zijn teammaat Alex Lynn verliep de dag niet zoals gehoopt. Ondanks een goed ritme moest hij de race staken nadat hij van de baan raakte. Alex Lynn: "Het was een moeilijk weekend voor mij, maar ik ben blij voor Sam en voor het team. De auto was snel, maar het wilde vandaag niet lukken. Ik zal bij de volgende race in Parijs dus extra mijn best moeten doen."


Alex Tai, teamchef van DS Virgin Racing: "Ik ben blij voor Sam en voor het team. Het was een fantastisch evenement in Rome, en een geweldig succes voor de Formule E. Het is voor Sam niet de eerste keer dat hij wint op een nieuw circuit, dat deed hij vorig jaar namelijk ook al met zijn dubbele zege in New York. Of zal deze keer toch de ontmoeting met de paus het verschil hebben gemaakt? Mijn dank gaat uit naar het hele team dat zich geweldig blijft inzetten. Voor Alex was het resultaat natuurlijk teleurstellend, maar we weten dat hij een uitstekende coureur is en dat hij zal terugslaan."


Xavier Mestelan Pinon: "Wat fantastisch om de Europese tournee te beginnen met zo'n prachtige zege in de straten van Rome, voor de ogen van tienduizenden fans! Dat belooft wat voor onze thuisrace in Parijs. Maar voordat we uit Rome vertrekken gaan we eerst deze prachtige overwinning vieren!"


De achtste wedstrijd van het Formule E-seizoen wordt op 28 april verreden in Parijs. G