SAM BIRD WEER IN DE TOP 5 VAN DE FORMULE E

Sam Bird eindigt als vijfde in de eerste E-Prix van Santiago en verdient het bonuspunt voor de snelste raceronde. De Brit blijft in de race voor het kampioenschap, net als DS Virgin Racing dat nu derde staat in het constructeursklassement. 

Sam Bird en DS Virgin Racing scoren in Santiago (Chili) belangrijke punten om in de race te blijven voor de titel tijdens een hectische race van het FIA Formule E-kampioenschap, de eerste die in Santiago werd georganiseerd.


De Britse coureur eindigt als vijfde, schrijft de snelste raceronde op zijn naam en haalt zo belangrijke punten binnen. Hij staat nu derde in het rijdersklassement, dezelfde plek die DS Virgin Racing in het constructeursklassement inneemt.


Sam Bird en Alex Lynn begonnen de dag uitstekend. Bird was tijdens de eerste trainingssessie de snelste terwijl zijn teamgenoot tijdens de tweede sessie de tweede tijd liet noteren. Ook tijdens de kwalificaties waren beide coureurs snel. En net als bij alle andere races sinds de E-Prix van Berlijn kwalificeerde Sam Bird zich voor de Superpole. Bird behaalde de vierde stek op de grid en Lynn de zesde, straffen van andere coureurs meegerekend.


Door enkele race-incidenten moest de safety car al in de eerste ronde naar buiten, terwijl Bird vijfde lag, vlak voor Lynn op plaats zes. Tijdens het eerste deel van de race probeerde Sam Bird tevergeefs Sébastien Buemi te passeren, terwijl Alex Lynn zijn positie verdedigde tegen Lucas di Grassi. Lynn kwam eerder de pits in terwijl Bird, die een andere racestrategie had, een ronde later binnen kwam.


Tijdens deze eerste E-Prix zonder verplichte stoptijd wisselden beide coureurs foutloos van auto. De wedstrijd van Lynn was daarna helaas snel over door een mechanisch probleem. Sam Bird bleef de aanval inzetten. En terwijl alle teams in de pits geen gebruik meer konden maken van telemetrie, bleef hij tot aan het zwart-wit geblokt vechten voor een nog beter resultaat.


Sam Bird: "Het was een frustrerende race, maar we scoren wel belangrijke punten. We hebben verschillende opties voor de pitsstop uitgeprobeerd, maar dat werkte niet. Wat Alex overkwam is spijtig, maar ik ben er zeker van dat hij net als het hele team in Mexico nog sterker voor de dag zal komen."

 

Alex Lynn: "Het slot was teleurstellend, want we waren de hele dag competitief. De race verliep dusdanig dat ik zeker punten had kunnen scoren, maar helaas moest ik met een mechanisch probleem naar de kant. Maar het was toch een mooie wedstrijd: de sfeer was geweldig en de baan schitterend.


Alex Tai, teamchef van DS Virgin Racing: "Vanaf het begin hebben we laten zien dat we tot de snelsten behoren. Helaas komt dat niet in het resultaat tot uiting. We waren tijdens elke sessie, en ook in de race, competitief. Sam kwalificeerde zich weer voor de Superpole, terwijl Alex daar heel dichtbij was. Beide coureurs hebben onder deze moeilijke omstandigheden uitstekend gereden op dit veeleisende circuit. Maar we scoren in elk geval belangrijke punten en blijven in de race voor de titel, zowel bij de rijders als bij de constructeurs.


Xavier Mestelan Pinon, directeur van DS Performance: "Het sportieve resultaat van dit weekend was niet wat we hadden gehoopt. Maar zowel in de kwalificaties als in de race waren onze beide auto's snel. We staan nu derde in beide klassementen en zijn dus nog steeds in de race voor de titels. Dit is een tak van sport waarin fouten direct en keihard worden afgestraft. In Mexico zullen we weer van de partij zijn!"


De volgende race van het ABB FIA Formule E-kampioenschap 2017/2018 vindt plaats op zaterdag 3 maart in Mexico. Kijk voor meer informatie over DS Virgin Racing op http://map.ds-virginracing.com/.