FERNANDO COSTA NAAST DS 3 CROSSBACK IN DS WORLD PARIS

23 oktober 2018

De herfstprogrammering van DS World Paris is een eerbetoon aan de kunstwerken van de Franse beeldhouwer/lasser Fernando Costa. Een aantal van zijn werken wordt geëxposeerd naast DS 3 CROSSBACK, het nieuwste model van het merk dat is verkozen tot "beste productieauto" van de Autosalon van Parijs 2018.

 

U bent tot 1 december 2018 van harte welkom op nummer 33 van de Rue François 1er in Parijs.

FERNANDO COSTA NAAST DS 3 CROSSBACK IN DS WORLD PARIS

Fernando Costa, schepper van metalen kunstwerken

Nu de kunstbeurs Foire Internationale d'Art Contemporain zojuist zijn poorten heeft gesloten, zet Fernando Costa zijn Parijse tournee voort door een vijftiental van zijn kunstwerken te exposeren in DS World Paris.


De beeldhouwer/lasser Fernando Costa creëert metalen kunstwerken op basis van oude voorwerpen. Deze Franse autodidact, die gefascineerd is door het werk van de beeldhouwer César, is reeds 20 jaar actief in een voor hem kenmerkende stijl. Zijn avant-gardistische, gedurfde en humanistische werk kent elementen van verschillende kunststromingen. Hij onderscheidt zich door zijn metalen beelden die als puzzels lijken te zijn samengesteld: dan weer poëtisch, dan weer geëngageerd, onbewerkt of juist gekleurd, figuratief of abstract.

 

Vanaf het begin transformeert deze artiest verkeersborden. Hij doet deze afgedankte geëmailleerde metalen voorwerpen herleven door ze in stukken te snijden, te slijpen en te lassen tot er een uniek, hartveroverend voorwerp is ontstaan dat in Europa of elders een nieuw leven kan krijgen.

Twee door Fernando Costa gecreëerde kunstwerken om de lancering van DS 3 CROSSBACK te vieren

Enkele maanden geleden troffen Thierry Métroz, designdirecteur van DS Automobiles, en Fernando Costa elkaar. Uit de ontmoeting tussen deze twee creatieve en gepassioneerde mensen kwamen natuurlijk ideeën en wensen voort. Zo ontstond het plan om een kunstwerk (uiteindelijk werden het er twee) te creëren om de lancering van DS 3 CROSSBACK te vieren.

 

Hiervoor liet de kunstenaar zijn atelier in de Franse Périgord tijdelijk achter zich om zich te vestigen op een plek waar het materiaal waarmee hij werkt, het plaatstaal dat wordt gebruikt voor de productie van DS 3 CROSSBACK, zich bevindt. Afgelopen juni installeerde Fernando Costa zich daarom bepakt en bezakt, of liever gezegd met lasapparaat en slijptol, in de plaatwerkerij van de fabriek van Poissy (regio Parijs (Frankrijk)). De onderdompeling in dit industriële hart gaf hem niet alleen de gelegenheid het materiaal van zijn nieuwe kunstwerken te verzamelen, maar ook kennis te maken met een wereld die gekenmerkt wordt door vakmanschap en expertise. Voor de nieuwsgierige, in mensen geïnteresseerde Fernando Costa vormden de vele ontmoetingen met arbeiders en technici evenzovele aanleidingen voor een gesprek. Sommigen waagden zelfs de stap om een handje te helpen bij de realisatie van het kunstwerk. Hun laspunten hadden hetzelfde effect als sierlijke stiksels op een haute-couture japon.

 

Enkele dagen later verliet de kunstenaar Parijs, trots op het door hem verrichte werk: twee kunstwerken op basis van prototype-onderdelen van DS 3 CROSSBACK. Deze twee grote werken (beide 200 x 150 cm en 120 kg) verschillen door hun kleur. Het ene kunstwerk is van onbewerkt plaatstaal, het andere van plaatstaal in de kleur Bleu Millenium dat, net als elke DS 3 CROSSBACK, door de lakstraat is gegaan.


Deze werken worden voor de eerste keer geëxposeerd in DS World Paris, vanaf 26 oktober 2018.
Een foto-expositie biedt bezoekers de mogelijkheid de artiest aan het werk te zien en de verschillende stappen van het scheppingsproces van de twee aan DS 3 CROSSBACK opgedragen kunstwerken te volgen.