DS X E-TENSE: ONZE DROOM VOOR 2035

Sluit je ogen, droom weg en beeld je in hoe met nieuwe vormen, nieuwe materialen en nieuwe technologieën de luxueuze auto van de toekomst kan worden gecreëerd. De mannen en vrouwen van DS Automobiles zijn een unieke uitdaging aangegaan: het ontwerpen van een droomauto met een onovertroffen raffinement. De DS X E-TENSE is hun droom voor 2035.

Een unieke toekomstvisie

DS Automobiles onderscheidt zich als een avant-gardistisch automerk. Als merk dat symbool staat voor een wereldwijd geroemd Frans vakmanschap en een hoge mate van verfijning combineert met geavanceerde technologie, brengt DS Automobiles een droom tot werkelijkheid door een unieke uitdaging aan te gaan.

 

De auto-industrie is aan grote veranderingen onderhevig, wat voor de mannen en vrouwen van DS Automobiles aanleiding heeft gegeven zich in hun toekomstdroom een beeld te vormen van de wereld van morgen zonder hun passie voor auto's uit het oog te verliezen.

Deze droom van een toekomst waarin alles mogelijk is, staat aan de basis van een droomauto: de DS X E-TENSE.

De gepassioneerde designers van DS Automobiles geven hun eigen visie op het jaar 2035, een visie die mijlenver verwijderd is van het heersende, saaie beeld van de toekomstige mobiliteit. Hun missie was om technologie te verenigen met poëzie. De DS X E-TENSE is hun fantasie van Franse luxe voor de klant van 2035, een klant die op verschillende manieren gebruik wil maken van een auto maar er wel altijd van wil genieten.

 

Het resultaat is een beeld van de wensen van de veeleisende klant van morgen. Modern met nieuwe technologieën, maar ook mooi en menselijk, zintuiglijk en inspirerend. Tachtig jaar na de introductie van de welhaast buitenaardse DS 19 zorgt de DS X E-TENSE voor dezelfde revolutie.

Een concept car die sterke emoties oproept

Een met koolstofvezel en leder afgewerkte schaardeur biedt toegang tot de cockpit. Vervolgens trekt de piramidevormige stoel de aandacht, die zich naar het lichaam van de bestuurder vormt zoals de kuipstoel van een formulewagen. Door de bijzonder gestrekte zitpositie wordt het zwaartepunt verlaagd. Het stuurwiel, het onderdeel dat als geen ander symbool staat voor de passie voor auto's, is opgebouwd uit leder, hout en metaal. Het bekledingsmateriaal is capacitief zodat het zich tijdens het rijden aanpast aan de erop uitgeoefende krachten. 

De bekleding is van anilineleder in de twee kleuren Bleu Millenium en Bleu Marine. De voor DS kenmerkende Point Perle-sierstiksels komen ook in deze bekleding weer terug. Ook aan de pedalen is bijzondere aandacht besteed. Alleen deze details beloven al een unieke rijervaring en geven de bestuurder in de cockpit zelfs voor dat hij de auto heeft gestart al een adrenalinekick. 

Een interieur als een cocon

De DS X E-TENSE is asymmetrisch. De rechterzijde van het interieur heeft een andere ambiance. De bestuurder wordt passagier, alleen of in gezelschap, als hij via een vleugeldeur instapt in de cocon. De asymmetrische vorm creëert nieuwe volumes onder een transparante glazen koepel. De passagier nestelt zich in een sensuele omgeving, in een geventileerde ligstoel met massagefunctie met een speciale zachte bekleding op het bovenste gedeelte. De autonome rijbeleving wordt een unieke ervaring. Naast het gevoel wordt ook het gehoor geprikkeld. De hifi-geluidsambiance wordt direct overgebracht door een geluidsbalk in de vorm van een dashboard.

 

Via de transparante glazen vloer met elektrochromatische eigenschappen ziet de bestuurder de weg onder zich door glijden. De hoogwaardige materialen zoals leder, hout en metaal trekken de aandacht en en zijn bepalend voor de zintuiglijke ervaring in deze cocon.

De zeeblauwe en dieprode kleuren verzachten de lichtinval. De gezuiverde lucht en de verspreiding van een parfum dragen bij aan het raffinement zodat de passagier zich in alle comfort door de bestuurder of in de autonome modus kan laten vervoeren. Een extra stoel biedt plaats aan een derde inzittende.

 

Met de persoonlijke assistent IRIS die aanwezig is in de vorm van een hologram, kunnen de functies van de auto worden bediend terwijl deze verbonden is met de buitenwereld. Doordat er geen schermen aanwezig zijn, worden de vloeiende lijnen in de cocon niet verstoord. De glazen oppervlakken vervangen de touchscreens.

Vernuftige technologieën

Door gebaande paden te verlaten heeft de droom geleid tot een concept car vol passie. Zijn design maakt hem bovendien vederlicht en uitzonderlijk stil.

 

De 100% elektrische aandrijving garandeert een ongekende responsiviteit. De in het hart van elk voorwiel geplaatste elektromotoren leveren op de openbare weg een vermogen van 400 kW (540 pk). Op het circuit kan via een speciale modus worden overgeschakeld op een vermogen van 1000 kW (1360 pk) zodat de mogelijkheden van het door DS Performance, de bij het Formule E-team van DS betrokken technische afdeling, ontwikkelde onderstel volledig kunnen worden benut.

Het koolstofvezel chassis rust op schroefveren en torsiestaven met innovatieve eigenschappen. De tractie, grip en deceleratie worden door middel van een mechanisch en elektronisch samenspel onder controle gehouden zodat op elk type wegdek optimale prestaties mogelijk zijn.

 

De designers van DS Automobiles hebben voor hun droomauto van 2035 een asymmetrische vorm met drie zitplaatsen gecreëerd: een unieke combinatie van twee auto's die zijn bestuurder de keuze biedt uit twee rijmodi. De carrosserie is voorzien van nieuwe technologieën die ervoor zorgen dat kleine aanrijdingen geen schade veroorzaken en de luchtroosters aan de voorzijde passen zich aan de rijomstandigheden aan. De intensiteit van de verlichting - met DS LIGHT VEIL-lichtgordijnen - en de koeling worden aangepast aan de wensen van de inzittenden, de rijomstandigheden en de omgeving.