DOORGAAN
Elektrisch of plug-in hybride rijden

 Financiële voordelen voor zakelijke rijders

Met een elektrische auto profiteren zakelijke rijders van een lagere bijtelling

Wie een auto van de zaak rijdt en privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt, moet ‘fiscale bijtelling’ betalen. De Belastingdienst beschouwt de auto in dat geval namelijk als loon in natura waar belasting over geheven wordt. U betaalt voor het privégebruik van een zakenauto dus extra inkomstenbelasting. Bij werknemers wordt de bijtelling maandelijks ingehouden op het salaris. Bij ondernemers wordt de bijtelling bij de winst opgeteld. Normaliter bedraagt de bijtelling 22% van de cataloguswaarde van de auto.

Om de overstap naar een elektrische auto aan te moedigen, wordt voor een 100% elektrische auto minder bijtelling gerekend. Vanaf 2022 betaalt u 16% bijtelling tot en met een cataloguswaarde van € 35.000. Bij een duurdere auto betaalt u over het restant 22% bijtelling. De korting op de bijtelling wordt bepaald op het moment van registratie en geldt voor een periode van maximaal 60 maanden. Daarna wordt de bijtelling opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden. Voor plug-in hybride auto’s gelden geen bijtellingsvoordelen.

 Financiële voordelen voor particulieren

Afgezien van de lage stroomkosten per kilometer en lagere onderhoudskosten ten opzichte van een vergelijkbare brandstofauto, is er nog een aantal financiële voordelen. Hieronder zetten we ze op een rij:
 
 Motorrijtuigenbelasting
In Nederland wordt op auto’s jonger dan 40 jaar motorrijtuigenbelasting (MRB) – ofwel wegenbelasting – geheven. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting is afhankelijk van het gewicht van de auto, de gebruikte brandstof, CO­­2-uitstoot en provincie waarin de eigenaar woont. 100% Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit en zijn daarom 100% vrijgesteld van MRB. Dit geldt tot en met 2024. Daarna wordt deze korting afgebouwd. In 2025 krijgt u nog 75% korting en vanaf 2026 betaalt u het volledige MRB-tarief voor een elektrisch voertuig. 
 Plug-in hybride auto’s
Voor plug-in hybride auto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 50 g/km geldt tot en met 2024 een korting van 50% op de motorrijtuigenbelasting. In 2025 is deze 25% en vanaf 2026 betaalt u het volledige MRB-tarief. 

BPM

Elektrische auto’s zijn tot en met 2024 vrijgesteld van BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen). Dit levert een aanzienlijk lagere catalogusprijs op en bovendien betaalt u hierdoor een lagere verzekeringspremie. Vanaf 2025 wordt € 360 BPM op een nieuwe elektrische auto geheven. Dat bedrag stijgt na 2025 elk jaar mee met de inflatie.